ZVALI SU GA ‘SOKOL’: ‘Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića’, rekao je Đerek, otišao u Vukovar i – poginuo

2019-08-14

Velimir Đerek - Sokol rođen je na današnji dan, 14. kolovoza 1965. Bio je zapovjednik i junak obrane grada Vukovara. Promaknut je u čin pukovnika HV-a, a odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom bana Jelačića.

Pokopan je uz sve vojne počasti u rodnim Vinjanima 23. svibnja 1998., nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru.

Đerekova sestra Senka jednom je prilikom izjavila kako joj je pred odlazak u Vukovar rekao:

"Sestro, Hrvatska se brani u Vukovaru, jedino i isključivo u Vukovaru. Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića, nego na njezinim granicama".

Dodala je i kako je njezin brat bio omiljen u svom mjestu, te kako su ga svi voljeli:

"Posebno je bio omiljen među starim suseljankama. Izljubio bi sve kada bi došao i odlazio. A u kući, miran. Znao bi nedjeljom ili u pauzi učenja s prozora svoje sobe imitirati poznatog sportskog komentatora Mladena Delića. Znao je svakoga igrača Hajduka i Dinama, sam bi prenosio utakmice. Volio je silno nogomet. A, tako je volio i svirati gitaru, harmoniku. Pjesma i osmijeh uvijek su mu bili na usnama. Divan je bio moj brat"...

Đereka se svake godine na obljetnicu smrti prisjećaju njegovi suborci. Prošle godine je to naročito emotivno učinio legendarni Ivan Anđelić - Doktor:

"12.10.1991. godine u večernjim satima poginuo je vukovarski heroj Velimir Đerek Sokol. Neustrašiv heroj... U sve bitke išli smo skupa i branili najtežu bojišnicu Sajmišta. Izgubivši takvog ratnika, kao da sam izgubio rođenog brata. Odnio sam ga mrtvog i ostavio dokumente po kojima je i evidentiran. Njegova majka Zorka me je smatrala svojim drugim sinom. Izgubili smo velikog čovjeka, heroja kojeg mi, njegovi suborci, nikad nećemo zaboraviti. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko ljubio", prisjetio se Doktor.

Objavio: https://www.dnevno.hr/