(VIDEO) GOVOR KOJI VAM SKRIVAJU OD ’92.! Zbog ovih Jastrebovih riječi, neki će zabiti glavu u pijesak

2018-11-26

Nekoliko mjeseci nakon okupacije Vukovara u Podravskoj Slatini, 5. travnja 1992. godine, o ratu Hrvatskoj, okupaciji Vukovara i nadanjima u budućnosti govorili su ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb i Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a.

Nešto malo više od pola sata Jastrebovog govora baca "novo" svijetlo na obranu Vukovara, one koji su ga branili do posljednjeg daha, ali i one koji su tu obranu, tvrdi Jastreb, otežavali:

"Ovo što ću vam reći, vjerujte mi, je tako. Neću vam reći baš sve, samo zbog jedinstava hrvatskog naroda", bile su uvodne Dedakoviće riječi u govor kojim je ukazao na obranu Vukovara u kojima je istinskim braniteljima tadašnji državni vrh "podmetao nogu" i otežavao na sve načine.

"Tuđman je potpisivao kojekakve dogovore i nije vjerovao svome narodu. To je osnovna greška vladajuće stranke. Sada vode mnoge polemike o Vukovaru umjesto da su skupili borce i istoga momenta nas vratili u taj grad jer bilo je volje, mogućnosti i sredstava. Umjesto toga, oni su najbolje borce rasplinuli po cijeloj Hrvatskoj i Europi plašeći se da mi zaista ne dođemo do Zemuna. A mi to nikad nismo željeli, naš je cilj Vukovar", kazao je Jastreb i iznio neke zanimljive činjenice:

"Vukovar je nakon mobilizacije imao 1803 borca, imao je četiri topa sa 450 granata, nekoliko RPG-a i to je sve što je Vukovar imao. Nasuprot toga stajala je ogromna sila od 400 - 650 tenkova, 100 VBR-ova koji su 87 dana tukli neprestano 24 sata na dan, nekoliko stotina topova i haubica, ratni brodovi sa izrazito jakim topovima. Tek kada smo ukrali maljutke, uništili smo dva broda. Imali su 10 do 30 tisuća razno raznih bandita. Ubili smo ih, gospodo, oko 15 000."

Mile Dedaković tom je prilikom izjavio kako je u trenucima velikog napretka kada su do nogu porazili četiri neprijateljske brigade tražio pomoć u ljudstvu. Međutim, ona nokada nije stigla:

"Da smo tada dobili pomoć, mi bi riješili ne rat u Vukovaru, nego rat u Hrvatskoj. U Vukovaru nije bilo izdajnika i Vukovar nije bio kriv za svoj pad. Kriv je neko drugi, u Zagrebu...", zaključuje veliki zapovjednik obrane Vukovara u svom govoru, a koga smatra krivcem, pogledajte u videu.