VELIKI HOSOVAC O POZDRAVU ZDS: ‘Zabrane li ga zakonom, bit će otpora…’

2019-08-13

Damir Markuš, najzvučnije ime dijela HOS postrojbe koji je sudjelovao u obrani vukovarskog Sajmišta, za naš je portal komentirao izjave predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira - Čička.

Čičak je, naime, za pozdrav "Za dom spremni" koji su pripadnici HOS-a nosili na prišivcima uniformi tijekom Domovinskog rata, kazao da je identičan pozdravu "Sieg Heil":

Markuš: Čičak je budala...

"Korištenje pozdrava ZDS je, znači, zasad legalno, ali ne znam koliko je legitimno. S povijesnog i civilizacijskog stajališta, njegov je ekvivalent pozdrav 'Sieg Heil'. Stvari moramo postaviti jasno: taj je pozdrav povijesno kompromitiran i kontaminiran i više se ni u jednom obliku ne bi trebao koristiti u Hrvatskoj. To je i moj i stav HHO-a", kazao je Čičak.

Markuš, koji kažwe da je kroz godine borbe već navikao na ovakve i slične izjave, u svom je komentaru bio vrlo izravan:

"Budalu ne trebaš tražiti... Ona sama dođe", bio je vrlo izravan bivši hosovac koji je nešto malo burnije reagirao na Čičkovo mišljenje o HSP-u i HOS-u.

Čičkova izjava je za tužbu

On je, naime, izjavio kako se "pozdrav ZDS u upotrebu vratio 90-ih godina u Hrvatskoj stranci prava, odnosno njezinu vojnom krilu, HOS-u, koja je bila klasična fašistička falanga sa svojom privatnom vojskom. Bili su naoružani, pozdravljali su uzdignutom desnicom, a na zidovima im je visjela slika poglavnika Ante Pavelića. Tako je nastao HOS", zaključio je Ivan Zvonimir - Čičak.

"Ova njegova izjava je za tužbu, no to ću prepustiti stranci (HSP). Veselim se jeseni jer će se tada neke stvari u slučaju ovog pozdrava iskristalizirati provlačenjem kroz zakonske okvire", kazao je Damir Markuš.

Na pitanje, ukoliko se pozdrav "zds" zakonom zabrani, hoće li se pomiriti s tom odlukom, Markuš odlučno odgovara:

"Pomiriti?! Zabrane li ga, bit će otpora. U to nemojte sumnjati..."

Objavio: https://www.dnevno.hr/