ŠTRAJK HRVATSKIH SUTKINJA I SUDACA RAZOTKRIO DA U HRVATSKOJ JOŠ UVIJEK NE POSTOJI NEZAVISNO SUDSTVO DESET GODINA NAKON ULASKA HRVATSKE U EU

2024-01-28

HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

http: www.hrvatsko-pravo.hr

27. siječanj 2024.

ŠTRAJK HRVATSKIH SUTKINJA I SUDACA RAZOTKRIO DA U HRVATSKOJ JOŠ UVIJEK NE POSTOJI NEZAVISNO SUDSTVO DESET GODINA NAKON ULASKA HRVATSKE U EU

Ministar pravosuđa Ivan Malenica po nalogu predsjednika vlade Andreja Plenkovića odbija provesti dogovoreno sa dužnosnicima sudske vlasti iz proljeća 2023. godine jer nije učinio ništa da se sudske plaće reguliraju Zakonom a ne arbitrarnom samovoljom ove ili one izvršne vlasti čime uzrokuju ovisnost sudova o Ministarstvu pravosuđa kao tijelu izvršne vlasti.

NA SLICI: OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD U ZAGREBU-IZIGRATI SUDSKU VLAST, PREVARITI HRVATSKE GRAĐANE I ODMAGLITI ZA BRUXELLES AGENDA DESETLJEĆA ANDREJA PLENKOVIĆA

Samim time suci su ugroženi u svojoj poziciji neovisnih dužnosnika a ne službenika jer sudačka vlast je obavljanje dužnosti umjesto klasičnog rada. Time izvršna vlast odbija regulirati neovisan položaj sudaca i krši načela Ustava RH i europskog prava.

Sve što je Plenkovićeva vlada obećala sucima 2023. kao što je izrada jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom hrvatskom bruto plaćom te sustav platnih razreda", ponovno je izigrala.

Nepostupanjem po opravdanim zahtjevima hrvatskih sudaca i sutkinja izvršna vlast podjednako izigrava načelo trodiobe vlasti kao što je poprilično izigrala prošlog ljeta opravdane zahtjeve pravosudnih službenika i namještenika koji su samo tražili povećanje mizernih plaća radi kojih je sudstvo i pravosuđe u Hrvatskoj degradirano i devastirano unatoč Janusovim osmjesima premijera Plenkovića i njegovog adlatusa Malenice, još jednog u nizu prolaznih ministara kojeg će prekriti trava zaborava.

Europska komisija, čiji je inače bespogovorni poslušnik Plenković, prošle godine je istaknula da se sudačke plaće i koeficijenti trebaju urediti zakonom umjesto sustavom platnih razreda.

Ukoliko Plenković sjaše s vlasti, jer već ima spakirane kofere za Bruxelles, teško će svojim nalogodavcima objasniti da je i njih prevario kao uostalom i hrvatske suce ali i većinu hrvatskog naroda kojeg je zamijenio sa tuđinom.

Pravno uređena i demokratska Hrvatsku ne postoji ni danas u zbilji već na papiru po kojem briselski moćnici i njihovi domaći izvršitelji mogu pisati što ih je volja ali pred stvarnošću to sve pada u vodu.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti