PARAGA PROGOVORIO NAKON DUGO GODINA ŠUTNJE: ‘Ante Prkačin je izdao i prodao dragovoljačke postrojbe HOS-a dok se general Kraljević još nije ohladio u grobu!’ Izrešetao i Milanovića

2022-08-28

Za Radiosarajevo.ba nakon godina tišine intervju je dao bivši hrvatski političar, osnivač Hrvatske stranke prava i predsjednik Hrvatske stranke prava 1861 Dobroslav Paraga. U vrijeme Domovinskog rata bio je predsjednik HSP-a te osnivač i vrhovni zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga od 1991. do 1993.

U drugom dijelu intervjua Paraga otvoreno govori o Hrvatskoj danas, hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini, premijeru i predsjedniku Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću, ali i događajima od prije 30-tak godina, ubojstvu Blaža Kraljevića, te ulozi Ante Prkačina, koji danas koristi jezik mržnje u javnom obračunavanju sa Bošnjacima, Bosancima.

Također, otvoreno odgovara i na optužbe za ustaštvo i radikalizam tokom aktivne političke karijere, ali daje i svoje viđenje budućih odnosa u BiH.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Paraga, zašto smatrate da je današnja Hrvatska "promašena država" i kako vidite politike predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića?

Paraga: Plenković zakulisno, ali učinkovito omalovažava hrvatske nacionalne i državne interese podređujući ih nekakvoj regionalnoj, balkanskoj, bruxelleskoj i panglobalnoj agendi, gdje za Hrvatsku i njezino većinsko hrvatsko stanovništvo nema i nikada neće biti ravnopravnog mjesta.

O tome svjedoči nezapamćeni egzodus radno sposobnog stanovništva u druge zemlje EU-a i hrvatski gospodarski i demografski slom kakav se nije dogodio niti u vrijeme takozvanog jugo komunizma, smanjenjem ukupnog broja stanovništva između 2011. i 2021. godine za više od deset (10) posto.

Takav epski odljev stanovništva i gospodarsko propadanje nije pogodio niti jednu europsku zemlju razmjerno broju stanovništva. Hrvatska je gotovo potpuno deindustrijalizirana, nema tešku, laku, obojenu, prehrambenu industriju, izvozi u bescjenje energente sa kojima je sama deficitarna, znatno je više umirovljenika nego zaposlenih, mladi se masovno školuju i studiraju iz državnog proračuna da bi već za vrijeme školovanja dezertirali u inozemstvo bez ikakve obveze prema svojoj zemlji itd.

Ukidanjem nacionalne valute kune do konca 2022. godine, Plenković šalje na smetlište hrvatsku monetarnu samostalnost stečenu kroz rat za hrvatsku nezavisnost, provodi agendu globalnog kaosa kojem umjetno i nasilno poticane migracije stanovništva omogućuju da domicilno stanovništvo rasele i oslabe, lakše pokore narode i unište nacionalne države.

Odraz te pogrešne i štetne politike HDZ-a i Plenkovića, jest eksplozija poskupljenja robe široke potrošnje i energenata sa prijetećim nestašicama, galopirajućom inflacijom i recesijom u najskorije vrijeme.

Odjednom postao zagovaratelj Hrvata u BiH

Radiosarajevo.ba: Vratimo se odnosima sa BiH. Kako objašnjavate činjenicu da predsjednik Milanović, recimo, stavlja Srebrenicu na nižu ljestvicu genocida, da lider vodeće hrvatske stranke Dragan Čović glasa protiv sankcioniranja genocida u Srebrenici, zajedno sa srpskim partijama, dok se, primjerice, zaboravljaju hrvatske žrtve Briševa i Prijedora, progon 220.000 Hrvata, katolika, vrijeđanje biskupa Komarice koje je godinama Dodik provodio? Zašto?!

Paraga: Plenkovićev partijski kolega i alter ego u fotelji predsjednika Republike, Milanović, iznenada se, koncem 2019. godine upustio u predsjedničku kampanju po nalogu i instrukcijama svojih sponzora i odjednom postao žestoki zagovaratelj jednakopravnosti Hrvata u BiH, kao da je on predsjednik Bosne i Hercegovine, a ne predsjednik Republike Hrvatske. Posve oprečno svojim ranijim izjavama da se nikada ne bi kandidirao za funkciju predsjednika, jer nema stvarnih ovlasti.

Taj politički skorojević nije se brinuo za hrvatski narod u RH kada je njegova vlada organizirala lažni referendum o ulasku u Europsku uniju na kojeg je izašlo znatno ispod polovine od ukupnog broja birača dok je za ulazak u Uniju glasovalo samo 28 posto od ukupnog broja upisanih birača za glasovanje o ulasku RH u EU. Dakle, njegova odglumljena briga za upropašteni hrvatski živalj u BiH više je nego licemjerna i patvorena i sekundira velikosrpskim aspiracijama Beograda i Banja Luke.

Njegova je ambicija okupiti tobožnju ljevicu i desnicu u Republici Hrvatskoj koju mu u Saboru predvode i predstavljaju osim SDP-a i neke kvazidesne stranke, i na tom valu održati se u dosadašnjoj fotelji ili je zamijeniti sa premijerskom. I jedno i drugo na štetu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate nastupe Ante Prkačina, čovjeka kojeg se ranije vezivalo uz HOS i HSP, a koji danas i u saboru i javnom prostoru govori o "poturicama", "polunarodu", prijeteći govori u Saboru da su se "Bošnjaci doveli do toga da imaju dva kršćanska naroda?! itd. Kako se došlo to toga?

Paraga: Ante Prkačin je izdao i prodao dragovoljačke postrojbe HOS-a dok se general Kraljević još nije ohladio u grobu. Prkačin je protivno nalogu i zapovijedi Glavnog stožera HOS-a 23. kolovoza 1992. u Grudama neovlašteno potpisao sa Matom Bobanom, razbijačem Bosne i Hercegovine akt o raspuštanju HOS-a koji je Glavni stožer HOS-a odmah osudio i odbacio. A Prkačinu je ukinut vojni čin generala, razriješen je dužnosti načelnika HOS-a za BIH te je isključen iz HOS-a, Hrvatske stranke prava i pozvan da vrati saborski zastupnički mandat, što on nikada nije učinio.

Bez znanja Glavnog stožera HOS-a, uz pomoć HVO-a uputio je jedinice HOS-a iz Hercegovine u Bosansku Posavinu, gdje ih je veliki dio bio izdan i poubijan u zasjedama.

Ne čude uvrede koje on kao saborski zastupnik stranke Domovinskog pokreta lansira protiv bošnjačkog naroda kada je on izdao hrvatsko-muslimanski ratni savez, HOS i Stranku prava davne 1992. godine o čemu su nepobitni dokazi iznijeti na suđenju Prliću, Praljku i drugima pred Haškim sudom 2011. godine.

Tužitelj Kenneth Scott tada je pročitao tajno snimljen stenogram razgovora između predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i Slobodana Praljka, načelnika Stožera HVO-a koji je izvršio suicid prigodom izricanja pravomoćne presude u Haagu 2017. godine, jer nije imao savjesti i snage suočiti se sa kaznom za zla koja je počinio.

Slobodan Praljak potvrdio je Franji Tuđmanu da je on, to jest, Praljak, bio, "osobno uključen sa Prkačinom u uništavanje HOS". Na sastanku u Tuđmanovu uredu 26. rujna 1992. Praljak je izjavio:

"Gospodine predsjedniče, molim Vas, želio bih reći da to nije tako jednostavno. Otvoreno govoreći, koristili smo se gospodinom Prkačinom, ja osobno i u suradnji s drugima, za uništavanje HOS-a tamo dolje. On je učinio dobar posao tamo dolje." /Stenogram sastanka Tuđmana i S. Praljka u uredu Predsjednika RH 26.09.1992./

Saradnja Sarajeva i Zagreba

Radiosarajevo.ba: Kakva bi suradnja Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogla i morala biti u budućnosti? Kao veoma aktivan akter političkog života u devedesetima, kako vidite budućnost BiH i odnose u regiji?

Paraga: Daytonski sporazum nastao kao rezultat zaustavljanja ratne agresije na Bosnu i Hercegovinu po nalogu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uz podijeljenu odgovornost za agresiju i rat, odavno je nadživio svoj smisao.

Bosnu i Hercegovinu je trebalo reunificirati i vratiti joj status Republike kakav je izglasan na referendumu 01. ožujka 1992. godine. Većina Bosanaca i Hercegovaca glasovala je za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i kada se zbroje ti glasovi su i danas apsolutna većina pred rušiteljima i djeliteljima Bosne i Hercegovine. Samo taj rezultat i njegove konzekvence treba implementirati u stvaran život.

Dugoročni mir, napredak i sigurnost međutim mogu biti osigurani jedino ukoliko se postigne da Bosna i Hercegovina bude u konfederalnom savezu sa Republikom Hrvatskom, i u tom smislu Stranka prava je iznijela program "Hrvatska do Drine, Bosna i Hercegovina do Jadrana."

Time bi postigli novu geopolitičku ravnotežu i onemogućili sve hrvatsko-bošnjačke neprijatelje da koriste jug Europe i dijelove Balkana kao bure baruta za svoje mračne ciljeve izazivanja ratova, destabilizacije europskog kontinenta i gospodarenja svijetom.

To svakako podrazumijeva i vojnu neutralnost i vlastite oružane snage pod svojim, a ne tuđinskim zapovjedništvom.

Jedino čvrst, iskren i trajan savez kršćana i muslimana, Hrvata i Bošnjaka, Sarajeva i Zagreba i povijesna višestoljetna međusobna vjerska tolerancija može zatvoriti tu Pandorinu kutiju otvorenu već 150 godina sa velikosrpskim presizanjima i sarajevskim atentatom 1914., dakle, stvaranje čvrstog geopolitičkog okvira i snažna zajednička općenarodna obrana od svih zulumćara, jučerašnjih ili sutrašnjih agresora i osvajača. U prilog ispravnosti toga stava podsjećam da je utemeljitelj Stranke prava Ante Starčević već 1891. godine predvidio da će zbog srpskog presizanja na Bosnu i Hercegovinu, ona biti uzrokom I. svjetskog rata.

Naravno, to je nemoguće postići sa trenutnim protagonistima koji su nastavljači politike secesije i dezintegracije Bosne i Hercegovine, koji su se toliko kompromitirali da ne mogu i ne znaju drukčije jer su zarobljenici svojih mitova, povijesnog neznanja i zabluda. Čak bi po uzoru na Zagreb uveli manjine da arbitriraju o sudbini Bosne i Hercegovine, valjda po uzoru na kolaboraciju Plenkovića i srpskog radikala Milorada Pupovca, koji su zahvaljujući suludim kompromisima HDZ-a i Tuđmana, zadobili kao srpska manjina status da nameću državnu vlast većinskom hrvatskom narodu na njegovu štetu, što je neodrživo.

Nasuprot tome, bosanskohercegovački Srbi, koji nisu izdali svoju domovinu u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, palili, ubijali, silovali i pljačkali, koji je žele graditi i razvijati svim državljanima na dobrobit i koji vide da je Republika Srpska rezultat genocida i okupacije poticane iz Beograda i odriču je se, ne trebaju se pribojavati demokratske i slobodne Bosne i Hercegovine kao svoje domovine niti povezanosti sa Republikom Hrvatskom, jer neće biti zakinuti niti će imati ikakva manja prava ili obveze od ostalih državljana i stanovnika koji u njima žive.

Međutim, kvazi republike ili autonomne pokrajine i veća prava od većinskog naroda, kao rezultat genocida i etničkog čišćenja, koje su građani Bosne i Hercegovine krvavo iskusili, ne dolaze u obzir.

Tuđman i Milošević su se potrudili da dobijem etiketu ustaše

Radiosarajevo.ba: Vas se godinama optužuje da ste simpatizer ustaštva i radikalnih pogleda, mada oni koji Vas poznaju kažu da ste bili demokrat, antikomunist, političar sa katoličkim svjetonazorom, ali svakako ne nacionalist. Kakvi su Vaši pogledi danas?

Paraga: Kada su došla na red pitanja poštovanja ljudskih prava u Jugoslaviji, preduvjet za svaki napredak u tom pogledu bila je amnestija političkih zatvorenika. Radi toga zahtjeva kojeg su potpisale poznate javne osobe 1980. godine bio sam zatvoren na dugogodišnju zatvorsku kaznu na Golom otoku.

Pitanja poštovanja ljudskih prava neodvojivo je od prava naroda na slobodu i ravnopravnost unutar jedne federalne države ili njihov razlaz iz te federacije ukoliko se ravnopravnost ne može ili onemogućuje ostvariti.

Tada sam shvatio da se niti ljudska niti nacionalna prava u jugoslavenskoj federaciji ne mogu nikada postići i ostvariti pod komunističkom diktaturom, niti uz velikosrpsku politiku iz Memoranduma Srpske akademije nauka sa Miloševićevom provedbom te politike niti bilo kakvim paktiranjem s njom što je učinio Tuđmanov nagodbenjački režim u Zagrebu izdavši vlastiti narod.

Tuđman i Milošević zdušno su se potrudili da raznim subverzivnim operacijama, plaćanjem inozemnih PR agencija i ubacivanjem svojih agenata provokatora, dobijem lažnu etiketu nekakvog neofašiste i ustaše, premda se nikada nisam zalagao za režim strahovlade za razliku od mojih progonitelja već sam se protivio takvoj vladavini bez obzira imala ona crveni ili crni predznak...

Cijeli intervju pročitajte u nekoliko nastavka na portalu: radiosarajevo.ba.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti