ODLAZAK MARY ELLEN RATKOVICH

2024-04-21

HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

http: www.hrvatsko-pravo.hr

12. travanj 2024.

ODLAZAK MARY ELLEN RATKOVICH

Samozatajna, skromna i hrabra, takva je bila Mary Ellen Ratkovich, ravnateljica i nastavnica čikaških škola i već treći naraštaj ponosnih hrvatskih emigranata dalmatinskih korijena kada je 1989. godine u Chicagu stavila na raspolaganje sve svoje znanje, danonoćni rad i sa Dobroslavom Paragom krenula ususret velečasnom Jesseu Jacksonu, prvom afroameričkom kandidatu za predsjednika USA, gradonačelniku Chicago Richard Daley, vodećim američkim medijima i desecima američkih senatora i kongresmena uvjeriti ih da bivša komunistička Jugoslavija više ne zaslužuje naklonost američkog naroda i administracije u Washingtonu.

NA SLICI:SA GRADONAČELNIKOM CHICAGA RICHARD DALEYEM I BRAĆOM PARAGA

Uz njezin golemi zanos i energiju uspjelo je tada, što je bilo ravno nadnaravnom Božjem čudu, ishoditi Rezoluciju 169. američkog Kongresa 4. kolovoza 1989. o osudi Jugoslavije i beogradskog režima zbog sustavnog gaženja ljudskih prava i demokratskih standarda.

Za Mary Ellen vrlo malo ljudi znalo je da je ona ustvari bila tajanstvena Melody u akciji sa Juliene Eden Schultz kada su zajedno bacile tisuće letaka za zagrebačkog nebodera na Jelačić trgu 28. studenog 1970. pozivajući hrvatski narod na legalni otpor srbokomunstičkom režimu i Titovoj despociji. Uhićene su odmah nakon bacanja letaka i zadržane u zagrebačkom zatvoru dok nije intervenirao američki konzulat.

NA SLICI:NEBODER SA KOJEG SU MARY ELLEN I JULIENE BACILE LETKE S POZIVOM HRVATIMA NA OSLOBOĐENJE

Marry Ellen, kao i svi pravi, iskreni i pošteni hrvatski domoljubi uskraćena je za bilo kakvu zahvalnost ili priznanje u današnjoj Hrvatskoj zbog zalaganja za Hrvatsku, domovinu svojih pradjedova, djedova i baka, jer Hrvatskom i dalje vladaju zatiratelji nacionalne samostalnosti i vjerskog ćudoređa koja su stoljećima krasila naraštaje ovog naroda.

Hrvatska joj se nije i neće ničim odužiti, jer današnja Hrvatska je nikakva Hrvatska, ali dragi Bog i oni koji su barem donekle poznavali Mary Ellen i s njom surađivali neće nikada zaboraviti uspomenu na njezin lik i hrabro domoljubno srce koje će sjati i nakon njezinog preseljenja u Božje okrilje kojeg je cijeli život častila, vjerovala u Njega i slavila Ga svojim pjevanjem, sviranjem na crkvenim orguljama odgajajući cijele generacije čikaških Hrvata u tradicionalnoj hrvatskoj glazbi, domoljublju i narodnim nošnjama.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti