Obnova Hrvatske Stranke Prava

2020-02-25

Na današnji je dan prije točno 30. godina i 61. godinu nakon komunističke zabrane, obnovljen rad Hrvatske stranke prava.

U studenom 1989. iz HDS-a istupaju neki članovi središnjeg odbora stranke, među kojima su bili i Krešimir Pavelić i Ante Paradžik. Njih dvojica sudjelovali su u osnivanju kako HDS-a, tako i HDZ-a, ali su istupili iz tih organizacija jer su smatrali da ni jedna ni druga stranka 'nisu autentične hrvatske državotvorne stranke, jer u svojim političkim programima zagovaraju rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja u okvirima jugoslavenske federacije, odnosno konfederacije'. Iz tog razloga željeli su krenuti u potragu za suradnicima s kojima bi utemeljili/obnovili 'Hrvatsku stranku prava' kao stranku koja se uvijek zalagala za hrvatsku nezavisnost.

Ante Paradžik osniva u Zagrebu Inicijativni odbor za obnavljanje HSP-a. U početku su Odbor za obnavljanje HSP-a činili Ante Goran Blažeković, Ante Paradžik i Krešimir Pavelić, a mnogi ugledni hrvatski građani koji su pozvani da se pridruže stranci, odbijali su sudjelovati u obnovi i radu stranke zbog straha od režima.

Ipak, nakon što su uspjeli prikupiti dovoljan broj sudionika, na današnji dan 1990. godine 'Poticajni odbor' održao je svoju treću sjednicu kao 'Obnoviteljski sabor Hrvatske stranke prava', u stanu člana odbora Gorana Ante Blažekovića, u Jurjevskoj 23. u Zagrebu. Tom je prilikom za predsjednika stranke izabran Dobroslav Paraga, za dopredsjednika stranke izabran je Ante Paradžik, za političkog tajnika Krešimir Pavelić i za predsjednika Središnjeg odbora Goran Ante Blažeković. Dana 27. veljače 1990. stranka je registrirana kao 18. politička stranka u Hrvatskoj. Na prvom Općem Saboru HSP-a 23. i 24. veljače 1991. članovima vrha stranke potvrđene su pozicije. Ubrzo je osnovan i ogranak stranke u BiH.

Obnavljanjem HSP-a 25. veljače 1990. godine donesena su 'Programska načela HSP-a' kojima njegove pristaše ideju hrvatskog državnog prava i borbe za hrvatsku nezavisnost prihvaćaju kao polaznu osnovu svoje djelatnosti. Najvažnija rečenica programa, koja je stranku odmah izdvojila od ostalih hrvatskih stranaka, bila je:
'Polazeći od povijesnog hrvatskog državnog prava i prava na samoodređenje uključujući pravo na odcjepljenje, HSP će se zalagati za hrvatski nacionalno-državni suverenitet na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru, bez kojeg nema ostvarenja višestoljetnih težnji hrvatskog naroda'.

Tako je HSP postao prva stranka koja je zatražila hrvatsku nezavisnost, dok su druge stranke izlazile s programima jugoslavenske federacije/konfederacije.