Muftija Hasanović: Model suživota muslimana i kršćana u RH oduševio Papu

2019-01-19

Otvarajući konferenciju "Muslimanske zajednice u Europi - prava i dužnosti", muftija Aziz Hasanović istaknuo je da Islamska zajednica u Hrvatskoj godinama promovira ideju koja može poslužiti kao model u rješavanju muslimanskog pitanja u Europi, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu s kojom, kako je rekao, oduševljenje nije krio ni papa Franjo.
- Pred cijelom Europom pa i pred nama su veliki izazovi s kojima se susrećemo. Kao odgovorni ljudi, čelnici svojih zajednica, moramo pronaći najbolje putove kojima ćemo voditi naše zajednice. Vrlo važna su pozitivna iskustva, kvalitetni pravni okviri djelovanja muslimanskih, a možemo kazati i svih vjerskih zajednica. Stoga ćemo biti slobodni predstaviti model Republike Hrvatske koji izjednačava sve vjerske zajednice pred zakonom, jača međusobno povjerenje, potiče dijalog i suradnju vjerskih zajednica i omogućava institucionalnu izobrazbu svih uzrasta, kazao je muftija Hasanović u pozdravnom govoru.
"Kroz kvalitetnu edukaciju putem školskog vjeronauka razbijaju se predrasude o islamu, preveniraju zastranjivanja u vjeri kao i svi oblici ekstremizma koji predstavljaju najveće zlo za mir i sigurnost građana. Želimo naglasiti i pozitivnu ulogu muslimanskih zajednica i islamskih centara u Europi i svojim promišljanjem i zaključcima pomoći nekima da usklade svoje djelovanje s principima vjere islama i da na taj način budu od koristi, a ne štete islamu kao i društvu u cjelini", dodao je.
- Konstruktivno promatrajući poziciju islama i muslimana na ovim prostorima, neophodno je da zemlje koje nisu priznale status islamu kao ravnopravnoj vjeri u svojim zakonodavnim okvirima, da to što prije učine. Time će pomoći i sebi i muslimanskim zajednicama. Mi smo u više navrata ponudili naš model u rješavanju ovog važnog pitanja muslimanskih zajednica u Europi, ali smo također naglasili da isti model može poslužiti za rješavanje kršćanskih manjina u muslimanskim zemljama, zaključio je Hasanović, dodavši kako je tu ideju prezentirao i papi Franji koji, prema muftinijin riječima, nije krio oduševljenje.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je ujedno i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama kazao je da je jako važno da se konferencija o položaju muslimana u Europi održava upravo u Hrvatskoj.
- Hrvatska je dobro mjesto za življenje gdje sve skupine vrlo lijepo žive i ono što je jedna od temeljnih vrijednosti našeg Ustava jest sloboda savjesti i vjeroispovijesti. Odnos s islamskom zajednicom je jako dobar i ne bih rekao da imamo bilo kakvih otvorenih pitanja. Živimo na ovim prostorima zajedno. Bez obzira na razlike koje imamo, mi smo zapravo jedno i naši su životi isprepleteni. Probleme koje imamo dijelimo, zajedno ih pokušavamo rješavati i mislim da smo u jednoj zaista lijepoj zajednici koju treba i dalje graditi i vrednovati, zaključio je Bošnjaković.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako su muslimani sastavni dio multikulturalnog Zagreba, grada koji potiče najrazličitije oblike koegzistencije kultura naroda i religije.
Konferenciju u zagrebačkom Islamskom centru organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetsko vijeće muslimanskih zajednica.
Republika Hrvatska je jedinstven primjer u Europi kada je u pitanju suradnja Vlade s vjerskim zajednicama pa tako i s Islamskom zajednicom. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1916. islamu je priznat ravnopravan status s drugim religijama, bez obzira na broj muslimana kojih danas u Hrvatskoj ima svega 1,5 posto. Islamska zajednica u Hrvatskoj je 2002. godine, zajedno s ostalim vjerskim zajednicama, potpisala Ugovor s Vladom RH o pitanjima od zajedničkog interesa čime su uređena prava i obveze, ali i prepoznata povijesna i civilizacijska uloga islama i muslimana u Hrvatskoj, kao i njihova uloga u društvu. Potpisom Ugovora Islamska zajednica u Hrvatskoj zadržala je status jedine i neovisne vjerske institucije.

Objavio: https://manjine.hrt.hr

Izradite web-stranice besplatno!