KRLEŽA: Glas svijesti i zajedništva

2024-04-29

Autor najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti XX. st. i pokretač mnogih kulturnih inicijativa zasnovanih na kritičkom osvješćivanju hrvatskog društva, što je njegov opus učinilo jednom od središnjih odrednica u izgradnji moderne Hrvatske.

1. Stećci: Simbol Slobode i Identiteta 🏛

Krleža je istaknuo stećke kao simbol borbe za slobodu, rekavši: "Neka oprosti gospođa Europa, samo Bosna ima spomenike. Stećke." Ovaj citat oslikava Krležinu svijest o važnosti kulturnog nasljeđa ovog područja.

2. Bogumili: Složenost Povijesti 📜

Govoreći o bogumilima, Krleža ističe njihov utjecaj na narodnu svijest, rekavši: "Bogumili nijesu bili anarhoidna sekta već državno organizirana laička pastva..." Ovaj citat naglašava važnost bogumila u povijesti regije.

3. Simpatije prema bošnjačkoj književnosti književnosti ✍️

Krleža je bio veliki ljubitelj bošnjačke književnosti, potičući Skendera Kulenovića da piše o svom narodu, rekavši: "Ako ne napišeš, ne znam tko će, jer jedino Ti možeš napisati, to je Tvoj milje."

4. Promicanje Zajedništva i Razumijevanja 🤝

Kroz svoj angažman, Krleža je promicao ideju zajedništva među narodima, ističući kompleksnost političke situacije u regiji i potrebu za tolerancijom, rekavši: "Što je mogao znati taj Musliman u Bosni 1941.? Hajde, burazeru, znaj! Tamo Draža, ovdje Švabo, a mi ti nudimo sve i onda si i vlast, čim imaš pušku ti si vlast, to je psihologija mase. I tko je političar, mora računati sa sviješću masa, inače ne može razumjeti situaciju kakav je!."

Miroslav Krleža je ostavio trajan trag na kulturnu i društvenu povijest 🇭🇷i🇧🇦 potičući na promicanje ideja zajedništva i razumijevanja među narodima.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti