Kratka povijest 20 st.

2023-12-09

Kratka povijest 20. Stoljeća

Bez Hrvata Jugoslavije nikad nebi ni bilo, ipak u 1. Svjetskom ratu bili su na gubitnićkoj strani i tako su pali pod krunu srpskog kralja kojeg je podržavao London. Kralj prve Jugoslavije je ignorirao ponašanje Srba prema Hrvatima, te je nakon ubojstva naših legalno izabranih zastupnika u parlamentu Jugoslavije, koje se desilo u samom parlamentu od strane srpskih radikalista, uveo diktaturu i zabranio rad demokratskih stranaka, ukinuo je Hrvatske novine i sve načine kojima su Hrvati pokušavali probuditi nacionalnu svijest u narodu. Nakon toga Hrvati su bili očajni, nakon 800 godina u uniji sa Mađarima, pali su pod drugog tuđinca. Hrvatima nije ostao drugi izbor nego borba za slobodu, otpor sistemu pa i po cijenu vlastitoga života. Osnovana je revolucionarna organizacija Ustaša i ona je bila centar otpora Hrvatskog naroda u Jugoslaviji. Nažalost danas se oni nazivaju fašistima, nacistima, rasistima i razne etikete se lijepe na njih, samo zato jer u tom trenutku nitko u svijetu nije htio podržati stvaranje Hrvatske države osim Hitlera i Mussolinia. Kada bi Staljin i Churchill ponudili Hrvatima državu u to vrijeme, ili Amerika, oni bi rado prihvatili i njih kao saveznike, jer njima nije bilo bitno tko su im saveznici dokle god ih podržavaju u ostvarenju tisučljetnog sna stvaranja Hrvatske države. Stvorena je Nezavisna Država Hrvatska i trajala je dokle je rat trajao, nije bilo bajno i sjajno, ali je postojala, međunarodno priznata i potpisnica međunarodnih konvencija. Nažalost, Hrvati su se ponovno našli na gubitnićkoj strani i kao takvi morali su biti dio nove Jugoslavije, ovaj puta pod vodstvom komunista.

Nakon rata Hrvatski narod je proživio veliku tragediju koja se desila kod Bleiburga (poznato kao Bleiburgški masakr) kada su Britanci predali oko pola milijuna Hrvatskih izbjeglica u ruke jugoslavenskih komunista. Mjesecima, pa i godinama nakon pada Hrvatske države, komunisti i četnici su se iživljavali nad Hrvatskim pukom kao kazna za suradnju sa Njemcima i Talijanima. Cijela Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su prekrivene masovnim grobnicama Hrvata. Nakon rata u Jugoslaviji je bilo 800 000 manje Hrvata, dok je Srba u Jugoslaviji bilo čak milijun više nego prije rata. To su statistički podaci prema popisu stanovništva, ali se i danas optužuje Hrvate kako su u ratu napravili genocid nad Srbima i Židovima, iako su u Hrvatskoj državi vodeće pozicije imali i Srbi pravoslavci i Bošnjaci muslimani, i hrvatski Židovi zajedno sa hrvatskim Katolicima. Bilo je preko 10 generala Hrvatske vojske srpskog porijekla, no to su za njih bile izdajice koji nisu prošli puno bolje od samih Hrvata.

Godine su prolazile, a situacija je bila sve gora, lažno zajedništvo nikako ne može opstati. Država izgrađena sa ovakvim temeljem nema budućnosti. U ranim 70im "Hrvatsko proljeće" je bila zadnja nada za slobodu i Hrvatsku državu, no komunističke vlasti su ugasile proteste, pohapsile glavne odgovorne i pokušavale su ugušiti hrvatski duh koliko god su mogli. Tada 1972. Godine nakom sloma Hrvatskog proljeća 1971. U Hrvatsku su se uputili hrabri hrvatski patrioti iz daleke Australije, u koju su izbjegli nakon rata. Njih 19 je uspjelo ući u Jugoslaviju i pokušalo podići Hrvate na noge, no ubrzo su otkriveni, vijest se proširila brzo i počelo se pričati kako su Ustaše došle u Jugoslaviju. Preko 20 000 vojnika komunističke armije je naganjalo 19 mladića koji su bili spremni život dati, samo kako bi pokušali probuditi bunt u Hrvatskoj, nažalost nisu uspjeli, ali njihova junačka želja za Hrvatskom slobodom prenosi se na nas mlade koji i danas sanjamo o novoj nezavisnoj hrvatskoj državi Tako se prenijela i tada na mlade koji su kasnije saznali o tome, te se krajem 80ih godina 20. Stoljeća ponovno počinje buditi Hrvatski ponos i Hrvati održavaju demokratske izbore u Hrvatskoj republici koja je bila jedna od 6 republika federacije. Na tim izborima Hrvati su velikom većinom izglasali samostalnost i nezavisnost od federacije Jugoslavije.

No, to se Srbima nije svidjelo, krenuli su u osvajački pohod i na širenje granica Srbije preko granica zdrave pameti. Počinjeni su grozni zločini nad hrvatskim pukom a sve pod izlikom kako su Srbi ugroženi i kako imaju pravo na osvetu zbog genocida nad Srbima u drugom svjetskom ratu. Hrvatska se uspjela obraniti uz velike žrtve. I danas država stoji, kakva takva, međunarodno priznata, iako dok su naši očevi krvarili na frontu, komunisti iz bivše države su se borili za pozicije u vlasti naše nove države. Svi suci, javni službenici, načelnici, generali, direktori državnih poduzeća su ostali nepromjenjeni. I zato danas imamo državu, ali nemamo vlast.

Zašto Hrvatski narod na to šuti?

Pa vjerojatno jer nam je ta država postala idol, toliko smo je dugo čekali, toliko je krvi proliveno, pa se više nitko ne usudi propitkivati današnju vlast u strahu kako nebi izgubili i ovakvu državu kakvu imamo.


Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti