JE LI MOGAO BITI LOŠ RATNIK? Bio je Irac, SAS-ovac i HOS-ovac. Preživio je Vijetnam, ali ne i hrvatsku bojišnicu

2019-06-10

'HRABRO SRCE' ZA KOJE MORATE ZNATI 


"Došao sam u Hrvatsku na početku rata i imam veliku želju ostati u Hrvatskoj do konačnog oslobođenja njezina cjelokupnog teritorija, a i poslije. Hrvatsku smatram svojom domovinom, spreman sam i svoj život dati za nju. Ako Bog da, da svršetak rata dočekam živ i zdrav, ostat ću živjeti u Hrvatskoj", napisao je 1991. u svom zahtjevu za hrvatsku domovnicu strani dragovoljac, Irac Thomas Crowley koji, nažalost, nije uspio uživati u slobodnoj Hrvatskoj.

Ovaj pripadnik IX. bojne HOS-a, život je okončao prije točno 24 godine, 10. 6. 1995., i to od mine koju je sam postavio. Njegovi suborci i danas, nakon toliko godina kažu "jedino je tako i mogao umrijeti. Za neprijatelja, on je bio neuništiv". Jednoglasno tvrde, činio je mnogo... Osim što je bio prekaljeni ratnik, bivši SAS-ovac koji je odratovao više od polovice svog života, i što je bio poznat po individualnom načinu ratovanja te vraćanju na bojište i nakon ranjavanja, Tom Crowley bio je prepoznat kao dobar i skroman čovjek nesklon hvalisanju. A imao se čime pohvaliti...

'Pokazao nam je što je umijeće ratovanja!'

"Irac je 32 godine bio u vojsci, a od toga je 28 godina ratovao. Prošao je ratišta diljem svijeta, uključujući i Vijetnam. Mi smo takvom umijeću ratovanja i takvom iskustvu mogli samo sanjati. Tom nikada nije podcjenjivao neprijatelja, život ga je tome naučio. Sjećamo se, jednom je po snajperskom hicu prepoznao da to nije srpski snajperist, nego ruski specijalac. Jednostavno, tijekom godina ratovanja upoznao je sve metode i stilove te načine ratovanja. Moramo priznati da smo bili impresionirani, iako je Irac u profesionalnom smislu bio strog", slažu se suborci poginulog Thomasa. U razgovoru su nam, međutim, otkrili i njegovu privatnu stranu:

"Zafrkant... S njim je bilo zezanje unedogled. Jako je volio igrati pikado, ali više od svega volio je djecu. Ma, obožavao ih je! U rijetkim trenucima odmora, kad bismo stali negdje na piće, Thomas bi ugledao neko dijete, obavezno bi napustio stol, kupio sladoled, igračku ili čokoladu tom djetetu, pa ga pomilovao po glavi. Iznimno je, iznimno volio djecu. Nama je to bilo zanimljivo i nespojivo s onim što smo gledali na terenu. To nije bio taj Irac", kazuju splitski HOS-ovci.

Irac u kojem je kucalo hrvatsko srce

Thomas Crowley rođen je u Manchesteru 1949. godine, a živio je u Južnoj Africi. Kad je na CNN-u vidio snimku osječkog Fiće preko kojeg prelazi tenk, spakirao se i krenuo u nepoznatu mu Hrvatsku. Kao pripadnik HOS-a i veliki ratni znalac, činio je čuda diljem zaraćene Hrvatske, od Južne bojišnice preko Škabrnje koju je sa svojih 60-ak suboraca držao 45 dana. Ostao je zapamćen i po svojim izviđanjima te diverzijama iz kojih je nerijetko izlazio ranjavan. Ipak, nakon svega proživljenog, samo je jedan krivi korak tijekom 28 godina ratovanja Irca koštao života.

"Vjerojatno je bio u mislima jer je tog dana dobio stan pa je razmišljao o selidbi. Samo dva tjedna prije smrti dobio je i domovnicu, pa je i 'u papirima bio Hrvat'. Iako, u Tomu je od prvog dana kucalo hrvatsko srce", rekao nam je njegov suborac.

Velebni sprovod kakav je upriličen za Irca pamti se i danas. Nepregledna kolona uplakanih pripadnika HOS-a, civila, znanaca i ljudi koji su samo čuli o njemu. Svi su se tog dana, prije 20 godina, željeli pokloniti irskom heroju.

Objavio: https://www.dnevno.hr/