Je li grijeh Blaža Kraljevića bio to što je BiH doživljavao svojom zemljom

2018-12-06

Četvrtu epizodu dokumentarnog serijala o političkim ubistvima koji je objavila na Federalnoj TV 2012. godine, autorica Arijana Saračević-Helać posvetila je likvidaciji generala Blaža Kraljevića, komandanta Hrvatskih oslobodilačkih snaga (HOS), ubijenog 9. avgusta 1992. u Kruševu kod Mostara.

Vlastiti biznis

U nastavku našeg feljtona prenosimo autentične dijelove i ovog dijela emisije, odnosno epizode pod naslovom "Politička ubistva - Blaž Kraljević Ero".

- Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine u mjestu Lisice kraj Ljubuškog kao jedan od osmero djece Mare i Nikole Kraljevića. Kada je imao 19 godina, otišao je na privremeni rad u Njemačku, ali je u ljeto iste godine otišao u Australiju, gdje je ubrzo uspješno razvio vlastiti biznis.

  • Pristupio je 1990. godine emigrantskoj organizaciji "Hrvatsko revolucionarno bratstvo" kojoj je cilj bio rušenje Jugoslavije i obnova nezavisne hrvatske države
  • Bošnjak: Stavio je sebe na raspolaganje

Pristupio je emigrantskoj organizaciji "Hrvatsko revolucionarno bratstvo", kojoj je cilj bio rušenje Jugoslavije i obnova nezavisne hrvatske države. U proljeće 1990. godine nešto prije prvih višestranačkih izbora, vraća se u Hrvatsku i postaje član Hrvatske stranke prava (HSP). Nakratko se vraća u Australiju radi sređivanja poslova i opet dolazi u Hrvatsku te 1990. godine.

Pitanje za historiju

Po dolasku u Hercegovinu, krajem 1991. postao je šef promocije Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za Bosnu i Hercegovinu, a 15. decembra 1991. imenovan je zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a - objavljeno je u četvrtoj epizodi dokumentarnog serijala FTV-a "Politička ubistva", u kojoj su govorili i prijatelji i saradnici Blaža Kraljevića.

  • Pristupio je 1990. godine emigrantskoj organizaciji "Hrvatsko revolucionarno bratstvo" kojoj je cilj bio rušenje Jugoslavije i obnova nezavisne hrvatske države

Mladen Bošnjak, tadašnji povjerenik HSP-a za BiH:

- Došao je ovdje, stavio je sebe na raspolaganje svom narodu, svojoj zemlji. Je li njegov grijeh bio tada što je i Bosnu i Hercegovinu, dakle i Bosnu i Hercegovinu, doživljavao svojom zemljom, to je sad jedno drugo pitanje, možda čak, ako hoćete, i za povjesničare, a za politologe svakako - izjavio je Bošnjak 2012. godine u emisiji.

Patriota i domoljub

  • Prkačin: Blaž Kraljević je bio hrvatski nacionalist u pozitivnom pogledu

Ante Prkačin, načelnik ratnog stožera HOS-a:

- On je ostavio obitelj i posao, i obitelji i poslu pretpostavio borbu za Hrvatsku. On je bio hrvatski nacionalist u pozitivnom pogledu, to mogu reći otvoreno, jer sam ga poznavao kao dobrog i časnog čovjeka, možda je ljepše reći - patriotu, domoljuba.

Situacija na terenu je vrlo brzo rekla nešto drukčije i to je meni Blaž prvi prenosio, da se muslimani u Bosni i Hercegovini uglavnom ne osjećaju Hrvatima, ne osjećaju se ni neprijateljima Hrvata i ja sam rekao: "Dobro, dosta, tu stanimo. Ako se ne osjećaju neprijateljima Hrvata, imamo zajedničkog neprijatelja, hajdemo onda ne kopati po povijesti, nego ostanimo na zemljopisu".

Odazvao se domovini

  • Primorac: Krajem 91. godine dolazi u Hercegovinu

Stanko Primorac, brigadir HOS-a:

- Moj prvi susret s generalom Kraljevićem bio je njegov dolazak u svojstvu jednog od organizatora HOS-a u Hercegovini. On je bio dragovoljac koji se na poziv domovine javio početkom rata još u Hrvatskoj, zatim krajem 91. godine dolazi u Hercegovinu, u svoj rodni Ljubuški.