HRT JE JAMAC DA JE HRVATSKA NESLOBODNA I NEDEMOKRATSKA REPUBLIKA

2023-09-01


HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

http: www.hrvatsko-pravo.hr

30. kolovoz 2023.


HRT JE JAMAC DA JE HRVATSKA NESLOBODNA I NEDEMOKRATSKA REPUBLIKA

HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA NE USUDI SE OBJAVITI ISTINITI ISPRAVAK O ZATVARANJU KAZNIONICE GOLI OTOK

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza 2023. godine. Hrvatska radio televizija je u svim dnevnim informativnim radio emisijama Hrvatskog radija i online izdanju portala radio.hrt.hr/radio-rijeka od 23. kolovoza 2023. u prilogu posvećenom Europskom danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u opisu zloglasne kaznionice na Golom otoku pogrešno objavila da je ta kaznionica ukinuta 1986. godine.

NA SLICI: LAŽ O UKIDANJU GOLOG OTOKA PRIJE ČETIRI DESETLJEĆA U HRVATSKOJ JE I DALJE SLUŽBENA ISTINA

Dobroslav Paraga je kao višegodišnji zatvorenik Golog otoka, najzloglasnijeg komunističkog zatvora u Jugoslaviji, pokrenuo radi okrutnosti i zlostavljanja na Golom otoku sudski spor za naknadu štete protiv Socijalističke Republike Hrvatske i Jugoslavije na zagrebačkom sudu 1986. godine putem kojeg je uspio fokusirati pažnju međunarodne javnosti na progone i gaženje ljudskih prava političkih zatvorenika na Golom otoku, u hrvatskim i jugoslavenskim zatvorima.

Zbog velikog međunarodnog pritiska i zgražanja javnosti u cijelom svijetu nad okrutnim postupcima prema zatvorenicima na Golom otoku koji su iznijeti tijekom njegovog suđenja za navodno širenje lažnih vijesti, komunističke vlasti su na sjednici Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske od 20. srpnja 1987. godine u dogovoru sa saveznim vlastima u Beogradu, donijele odluku o zatvaranju Golog otoka do 31. 12.1988., što je provedeno i Goli otok je prestao postojati kao zatvor još u vrijeme jugoslavenske federacije.

Prema tome, gruba je povijesna i faktografska neistina izrečena u svim dnevnim informativnim radio emisijama Hrvatskog radija i online izdanju portala hrt.hr od 23. kolovoza 2023. da je Goli otok zatvoren 1986. godine s obzirom da je cijeli svijet saznao za Goli otok tek 1987. godine prateći suđenje Dobroslava Parage u Zagrebu nakon kojeg je ta zloglasna Titova kaznionica i zatvorena 1988. godine, dakle, dvije godine nakon 1986., kako je je izneseno u gore navedenim emisijama Hrvatskog radija.

Nakon što je HRT-u upućen ispravak podudaran sa sadržajem ovog članka HRT je 28. kolovoza 2023. objavio na svojem portalu i u Dnevnim novostima Hrvatskog radija slijedeći:

ISPRAVAK

Prigodom objave priloga povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - 23. kolovoza 2023. godine u emisiji Danas aktualno Radio Rijeke i u emisiji Dnevne novosti HR1, te na portalu Radio Rijeke potkrala se nanamjerna faktografska greška da je zloglasni logor na Golom otoku zatvoren 1986. godine. Točna godina zatvaranja logora je 1988. godina. (izvor Goli otok. Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža).

Ispričavamo se slušateljima zbog nenamjerne pogreške."

https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/obavijesti/ispravak-nenamjerne-faktografske-pogreske-10978086

Iz toga proizlazi da hrvatska javnost trideset i tri (33) godine nakon proklamacije višestranačja i trideset i jednu (31) godinu od međunarodnog priznanja RH ne može putem Hrvatske radio televizije saznati jednostavnu i pravu istinu što je dovelo do zatvaranja Golog otoka, najzloglasnije jugo kaznionice na hrvatskom Jadranu, jer ta istina povlači za sobom mnoge druge istine i slama laži HDZ-SDP režima o dekomunizaciji i lustraciji hrvatske politike i društva.

U svojoj neukosti i zadrtosti HRT je otišao toliko daleko da je potpuno prešutio od koga je dobio potpisani ispravak, već se pozvao na Hrvatsku enciklopediju Leksikografskog zavoda.

Poluistine i neistine objavljene putem HRT-a dosegle su kulminaciju 2009. godine kada je HTV emitirao u svojim prilozima iz povijesti i TV kalendaru da je Goli otok zatvoren tek nakon uspostave samostalne Hrvatske a ispravak u svezi te neistine HRT nikada nije objavio.

NA SLICI: ZA CENZORE HRT NIŠTA NE ZNAČI DA JE CENZURA USTAVOM RH ZABRANJENA ILI VJERODOSTOJNI TEKST RELEVANTNE NOVINARKE JASNE BABIĆ

Sve dileme HRT-ovih urednika bile bi otklonjene samo da su dovoljno pismeni i hrabri jer je umjesto njih točnu istinu o zatvaranju Golog otoka, sada već pokojna novinarka Jasna Babić, čiji background sigurno nije pravaški, objavila prije 18 godina dne 02. siječnja 2005. godine u Večernjem listu:

"Kaznionica je zapečaćena bez službenih objašnjenja. Tek pomniji politički analitičari shvaćali su da je riječ o ishodu sudskog procesa koji je skandalizirao Zapad. Dobroslav Paraga, tada rijetki aktivist organizacije Amnesty International, 1986. optužio je državu za institucionaliziranu golootočku torturu. i pobijedio."


Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti