Dobroslav Paraga za magazin Start: Bošnjaci i Hrvati ne bi trebali upasti u zamku optuživanja za majorizaciju

2019-01-07

U novom broju magazina Start BiH koji je trenutno u prodaji donosimo ekskluzivni intervju sa Dobroslavom Paragom, predsjednikom HSP-a 1861 i osnivačem HOS-a . Prenosimo dio intervjua:

Razgovarao: Dario Novalić

Dobroslav Paraga (1960) hrvatski je političar, osnivač Hrvatske stranke prava, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861 i borac za ljudska prava. U vrijeme Domovinskog rata bio je predsjednik HSP-a te osnivač i vrhovni zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga od 1991. do 1993. Nakon što je Ante Đapić postao predsjednik HSP-a, osniva vlastiti HSP 1861.

U Zagrebu je završio osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega se upisao na studij prava i laičke teologije. Studij nije uspio okončati jer ga je komunistička vlast uhitila 1980. kad mu je bilo 19 godina zbog potpisivanja peticije za amnestiju političkih zatvorenika. Na sudskom procesu osuđen je na četiri godine zatvora zbog neprijateljske propagande, suradnje s ustaško-terorističkim organizacijama. Služi kaznu u Lepoglavi i na Golom otoku. Na odsluženje vojnog roka u kaznenoj jedinici u Kninu pozvan je 13. veljače 1986., na dan kad je Andrija Artuković izručen Jugoslaviji. Iz JNA je pušten je 14. svibnja, dan nakon što je Artuković osuđen.

U vrijeme uvođenja demokratskih promjena u Hrvatskoj, osnovana je i Hrvatska stranka prava, 25. veljače 1990. Početkom Domovinskog rata Paraga osniva Hrvatske obrambene snage (HOS), koje sudjeluju u obrani Hrvatske, a potom i Bosne i Hercegovine. Javna promocija HOS-a održana je 10. rujna 1991., a postrojba je upućena na bojište u Vukovar. Tjedan poslije pravaši zauzimaju Starčevićev dom u Zagrebu i ispred njega postavljaju top. Djed i ujak su mu ubijeni od strane komunista nakon Drugog svjetskog rata, otac mu je progonjen jer je bio katolik, a njegov brat morao je emigrirati u SAD. Svoja iskustva i svjedočanstva sa Golog otoka objavio je 1995. godine u knjizi "Goli otok - istočni grijeh Zapada" na više od 600 stranica.

Paraga i HSP bili su prvi koji su zatražili neovisnost Hrvatske, dok su u isto vrijeme SDP-ovci Hrvatske izlazili sa programima jugoslavenske federacije, a HDZ-ovci konfederacije. Jedan je od rijetkih političara koji nisu nikad zagovarali ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

  • Gospodine Paraga, dugo Vas nema u javnosti! Zašto? Šta se događa s Vama? Zabranjeni ste!?

- Dok je još prevozio putnike, ukinuti brzi vlak Sarajevo - Zagreb - Sarajevo, po dolasku na Glavni kolodvor u Zagrebu, pogled bi vam hoćeš-nećeš, od monumentalnog spomenika kralja Tomislava, ulijevo skrenuo na reprezentativnu višekatnu građevinu sa velikom kupolom ispod koje je uklesan zlatnim slovima natpis Starčevićev dom, koji se i danas, 125 godina od izgradnje, nalazi na istom mjestu. To je bilo sjedište Stranke prava u kojeg se Stranka prava vratila nakon stoljeća zabrane i izgnanstva, i u razdoblju od 18. rujna 1991. do 8. srpnja 1993. godine organizirala stranačke ogranke i dragovoljačke postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga širom Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine. Iz toga Doma krenule su tisuće dragovoljaca HOS-a ponajviše katolika i muslimana, Hrvata i Bošnjaka koje su oslobađale i branile Hrvatsku do Drine i Bosnu i Hercegovinu do Jadranskog mora. Potrebno je napomenuti da je u redovima HOS-a bilo i pravoslavaca, protestanata i priličan broj stranih dragovoljaca iz cijelog svijeta.

Za vrijeme održavanja mojeg petog po redu suđenja na montiranom političkom procesu na Vojnom sudu u Zagrebu, pod lažnom optužbom za rušenje ustavnog poretka, izravno po Tuđmanovom nalogu nekoliko stotina pripadnika specijalnih postrojbi MUP-a i HV-a provalilo je u naše stranačko sjedište i stožer HOS-a, okupiralo ga i oduzelo nam čitave kamione oružja i oruđa što su se tih dana slijevali u naše sjedište radi slanja na ratišta širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izbačeni smo najbrutalnije iz sjedišta stranke i HOS-a na ulicu sa gotovo pet stotina kršćanskih i muslimanskih smrtovnica dragovoljaca HOS-a poginulih u obrani Hrvatske i BiH. Naša arhiva i pismohrana je zaplijenjena i uništena, a inventar bačen na različita gradska skladišta. U Dom su iz osvete uselili sjedište Gradske knjižnice u Zagrebu. To nam je bila Tuđmanova plaća za obranu cjelovite Hrvatske i cjelovite BiH i sudjelovanje u antivelikosrpskom obrambenom paktu Zagreba i Sarajeva. Mi smo se mogli oružano oduprijeti tom zločinu nad nama, ali nismo htjeli ulaziti u građanski rat i pomoći ostvarenje velikosrpskih ciljeva.

Od tada pa sve do danas prestaje realno djelovanje i postojanje Hrvatske stranke prava, ali i stvarna politička opozicija u Hrvatskoj. Ono što je preostalo bili su uglavnom sateliti režima ili ostaci nekadašnjeg Saveza komunista, a to uistinu i nije bila nekakva opozicija Tuđmanu, starom boljševiku i komunističkom apartčiku iz beogradskog generalštaba Jugoslavenske armije. Radi lakšeg razumijevanja tko je tko u hrvatskoj politici, valja uvijek imati na umu da je HDZ bivša Udba, a SDP bivša Partija, dakle radi se o dva krila jednog te istog bivšeg Saveza komunista Hrvatske.

  • Sustavno ste, barem ste tako svojevremeno tvrdili, bili proganjani od režima Franje Tuđmana! I danas Vas proganjaju?

- Već dvadeset pet godina nasilno su nam oduzeti status parlamentarne političke stranke, sredstva za rad i glavno sjedište stranke. Tuđman i HDZ ratovali su daleko više protiv Hrvatske stranke prava i postrojbi HOS-a, pucajući nam u leđa na prvoj liniji fronte, nego protiv Miloševića i njegovih velikosrpskih snaga sa kojima su bili saveznici u ratu protiv jedinstvene i cjelovite BiH i sa kojima su još prije početka oružanih sukoba u proljeće 1991. godine podijelili susjednu državu u Karađorđevu.

Od kasnog ljeta 1993. godine izopćeni smo iz političkog i javnog života, onemogućeno nam je političko i javno djelovanje, a na čelo Hrvatske stranke prava represivnim i pravosudnim nasiljem instalirali su svoje satelite i plaćenike koji su vjerno i dosljedno odrađivali prljav posao na podjeli i uništenju naše stranke, njezinog ugled i nasljeđa.

I dan-danas na snazi je Izvješće Državne komisije, u kojoj je sudjelovao i Zdravko Mustač, kasnije osuđen za političko ubojstvo na doživotni zatvor u SR Njemačkoj, o uzrocima pada i okupacije Vukovara u kojem smo, ja kao organizator vojnih postrojbi, i HOS proglašeni suradnicima KOS-a JNA i glavnim krivcima za pad Vukovara, premda je Vukovar bio izdan i prodan od hrvatskog vrhovništva a mi smo bili jedini izvan Vukovara koji smo djelatno politički i vojno slali branitelje i oružje i oruđe i produžili njegovu obranu za 100 dana.

Predsjednik Europske zajednice, ministar vanjskih poslova Italije Gianni de Michelis, kasnije osuđen za kriminal i korupciju na sedam godina zatvora, izjavio je da Vukovar ne bi nikada toliko stradao da HOS nije htio pokazati svoju snagu i čestitao Tuđmanu na mojem zatvaranju. To je najbolja ocjena koju smo u vezi našeg rada i djelovanja mogli dobiti, i to od strane neprijatelja borbe za hrvatsku nezavisnost i neizravnog saveznika velikosrpskog agresora. Već smo onda znali da su Vukovar i Istočna Slavonija trebali biti predani Miloševiću u zamjenu za pripajanje Zapadne Herceegovine Republici Hrvatskoj.

  • Sabor Hrvatske usvojio je deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. U Deklaraciji se, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog Ustava i Izbornog zakona u cilju "ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH". Šta mislte o toj deklaraciji?

- Deklaracija o izmjeni Ustava i Izbornog zakona BiH i tobožnja briga Republike Hrvatske u cilju ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH samo je Potemkinovo selo iza kojeg se kriju pravi motivi HDZ-ovih jednoumnika i djelitelja BiH.

Te HDZ-ove zagovornike trodjelne podjele BiH trebat će jednom za svagda naučiti da je Bosna i Hercegovina onih koji je ne dijele i da se položaj hrvatskog naroda ne rješava u paktu sa Palama, Banjom Lukom ni Beogradom, nego bošnjačko-hrvatskim dogovorom i sporazumom sa središnjom vlasti u Sarajevu na federalnoj i državnoj razini.

Hrvatskom narodu u vitalnom i egzistencijalnom je interesu reunifikacija Bosne i Hercegovine prema predratnom teritorijalnom ustrojstvu, pravno, političko i svako drugo dokidanje drugog entiteta nastalog na genocidu i ratnom osvajanju. Neka se otarase politike HDZ-a, Čovića, Bobana i Širokog Brijega, sramnih dogovora sa ratnim zločincem Karadžićem, Dodikom i Beogradom, neka se otarase huškanja koji dolaze iz redova Hercegovačke franjevačke provincije koja djeluje na rubu shizme unutar Katoličke crkve kojoj formalno pripada i koja golema novčana sredstva dobivena od tridesetogodišnjeg hodočašća u Međugorju nije nikada uložila u izgradnju pozitivnih odnosa niti prema bosanskim i posavskim Hrvatima, a kamoli u izgradnju međuvjerskih i međunacionalnih odnosa katolika i muslimana, Hrvata i Bošnjaka. Iz tih struktura koje netransparentno prelijevaju golema novčana sredstva za nepoznate svrhe, blagoslivljali su ubojstvo generala HOS-a i Armije BiH Blaža Kraljevića, i danas geografski Hercegovinu proširuju od Tomislavgrada do Livna, Travnika, Konjica pa do predgrađa Sarajeva.

Samo one snage sa hrvatske i bošnjačke strane koje zagovaraju zajednički suživot, mir i dogovor, proporcionalnu podjelu lokalne i regionalne vlasti u skladu s udjelom i popisom stanovništva, lojalne su i legitimne političke snage koje mogu predstavljati i voditi bošnjački i hrvatski narod u BiH.

Nakon reunifikacije BiH, u budućnosti, stvaranje kantona po uzoru na Švicarsku mogao bi biti ideal kojem treba težiti, ali nikako podjela na tri entiteta, jer to je drugo ime za podjelu i raspad BiH, kako se to kolokvijalno kaže, "da se Vlasi ne dosjete".

  • Mislite li da su Hrvati u BiH doista majorizirani, ugroženi, da im je neophodan "treći entitet" kako bi bi bili punopravni? I na čiju štetu bi napravili "treći entitet"?

- Hrvati kojih ima 15 posto imaju trećinu vlasti gledajući to kroz parlamente, domove naroda, ministarska mjesta. Bošnjaci, kojih ima preko 50% u državi i preko 74% u Federaciji i pripada im trećina vlasti, ne bi trebali upasti u zamku međusobnih optuživanja za majorizaciju. Bošnjački narod ne bi trebao upasti u zamku da zavlada Federacijom potiskivanjem Hrvata, ali niti Hrvati ne bi smjeli isticati zahtjeve za stvaranjem trećeg entiteta, već se trebaju izboriti za ukidanje daytonske nepravedne podjele BiH na dva entiteta.

Etnički čiste regije nije moguće napraviti bez novog rata. Više od polovice Hrvata su okruženi bošnjačkim sredinama, tako da je treći entitet put u trodiobu Bosne i Hercegovine i novi oružani sukob, odnosno bratoubilački rat.

Nepravedna i neodrživa je podjela BiH na dva entiteta. Ne treći, već treba ukinuti drugi entitet i obnoviti cjelovitu preddaytonsku BiH u kojoj će vladati ravnopravno zastupljeni Bošnjaci, Hrvati i lojalni Srbi u BiH na državnoj razini a propriconalno udjelu stanovištva na lokalnoj razini.

Davno smo, prije Washingtonskih sporazuma, iznijeli cjeloviti plan i program razrješenja podjele vlasti u budućoj postratnoj BiH protiveći se najoštrije Holbrooke- Clintonovoj daytonskoj klopci u koju su Hrvati i Bošnjaci stjerani planski radi stvaranja međusobne netrpeljivosti u luđačkoj košulji u koju su namjerno odjeveni dok agresori, tamanitelji i genocidni elementi uživaju u nagradi takozvanog drugog entiteta. Svima koji iza toga stoje treba poručiti: Ako ne odustanete od ovih ludosti kojima svima pripremate novu klaonicu, zapamtite, ovo što je bilo od 1992 do 2018. samo je prvo poluvrijeme, a drugo tek slijedi, a tada neće biti zabune tko je za očuvanje cjelovite i nedjeljive BiH, a tko protiv.

Izradite web-stranice besplatno!