Dobroslav Paraga, šef HSP 1861: Deklaracija je Potemkinovo selo

2018-12-31

U novom broju magazina Start BiH koji se od danas nalazi u prodaji donosimo eksluzivni intervju sa Dobroslavom Paragom, predsjednikom HSP-a 1861 i osnivačem HOS-a u kojem se, između ostalog, osvrće i na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koju je nedavno usvojio Sabor.

  • Sabor Hrvatske usvojio je deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. U Deklaraciji se, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog Ustava i Izbornog zakona u cilju "ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH". Šta mislte o toj deklaraciji?

- Deklaracija o izmjeni Ustava i Izbornog zakona BiH i tobožnja briga Republike Hrvatske u cilju ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH samo je Potemkinovo selo iza kojeg se kriju pravi motivi HDZ-ovih jednoumnika i djelitelja BiH.

Te HDZ-ove zagovornike trodjelne podjele BiH trebat će jednom za svagda naučiti da je Bosna i Hercegovina onih koji je ne dijele i da se položaj hrvatskog naroda ne rješava u paktu sa Palama, Banjom Lukom ni Beogradom, nego bošnjačko-hrvatskim dogovorom i sporazumom sa središnjom vlasti u Sarajevu na federalnoj i državnoj razini.

Hrvatskom narodu u vitalnom i egzistencijalnom je interesu reunifikacija Bosne i Hercegovine prema predratnom teritorijalnom ustrojstvu, pravno, političko i svako drugo dokidanje drugog entiteta nastalog na genocidu i ratnom osvajanju.

Neka se otarase politike HDZ-a, Čovića, Bobana i Širokog Brijega, sramnih dogovora sa ratnim zločincem Karadžićem, Dodikom i Beogradom, neka se otarase huškanja koji dolaze iz redova Hercegovačke franjevačke provincije koja djeluje na rubu shizme unutar Katoličke crkve kojoj formalno pripada i koja golema novčana sredstva dobivena od tridesetogodišnjeg hodočašća u Međugorju nije nikada uložila u izgradnju pozitivnih odnosa niti prema bosanskim i posavskim Hrvatima, a kamoli u izgradnju međuvjerskih i međunacionalnih odnosa katolika i muslimana, Hrvata i Bošnjaka.